Avagy hogyan néz ki az ingatlanpiac 2022-ben

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

2022/06/12. - írta: Danessz

Témák: anyagi lehetőségek, miért akarunk venni, és miért most?

Üdvözöllek az újonnan indított Blogomon. A téma amivel a blog foglalkozni fog az az, hogy idén szeretnénk lakást venni. És azt nem gondoltam volna, hogy ez ennyire nehéz lesz. Próbálok támaszt nyújtani néhány sarokponttal, hogy mi mikbe futottunk bele ameddig megtaláltuk a saját lakásunk. De először is nézzük meg, egyáltalán hogyan indulunk neki.

Immár 7. éve élünk albérletben. Mondanom sem kell, ez nem ideális megoldás, hiszen 7 év alatt inkább ki sem számolom mennyit fizettünk a „semmire” ahhoz képest, hogy ezt hitelbe is fizethettük volna. Szerencsére bőven a magyar átlag felett keresek én is, illetve feleségem körülbelül ott keres, ezért anyagilag meg tudjuk magunknak engedni a hitel felvételét, relatív biztonsággal ebben a bizonytalan helyzetben is.

Éppen ezért az elképzelés az, hogy mivel albérletet úgyis kell fizetni, ráadásul azok is nagyon meredeken emelkednek, konkrétan ugyan azt az összeget fizetjük havonta, mint amit egyébként raknánk az albérletbe. Ráadásul mivel 3 szobás lakást szeretnénk, ezért úgy tervezzük, hogy az első időszakban kiadjuk az egyik szobát.

És a miért most? Több szempont is van. Egyrészt azért, mert most a mi életünkben van némi biztonság munkák és anyagi szempontból. De ami igazán fontos, hogy minden jelenlegi – és abszolút kedvező – támogatás idén én végén fut ki. Namármost ezek helyett biztos vagyok benne, hogy lesz más, ugyanakkor azt gondolom, hogy ilyen mértékű támogatás nem fog leesni. Mert milyen támogatások vannak?

  • Babaváró. Ezt szerintem nem kell bemutatni, idén igényelhető, konkrétan ingyen hitel ha születik gyerek, és ingyen pénz ha 3 gyereket terveztek (persze, az első gyerekig fizeted). Viszont ez annyira kedvező, hogy figyelembevéve a környezeti hatásokat (háború, infláció, stb) nem gondolom, hogy meghosszabbítják újabb három évre. De őszintén kívánom, ne legyen igazam
  • CSOK: Ez szerintem maradni fog, de átalakulva. A jelenlegi THM nagyon kezd elszakadni a piaci hitelek kamatjaitól, tehát hosszú távon nem fenntartható. Mellé a CSOK támogatás összege jó kérdés, azt nem merném megjósolni előre merre fog elmozdulni

Ami pedig az érdekes része: ha terveztek gyereket, és ne adj’ Isten három gyermek a cél akkor így adja ki a matek:

10m babaváró + 15m CSOK + 2,2 M CSOK támogatás (használt lakásra) = 27,2m FT amit az állam támogat / ad saját lakásra. Ugye, hogy ez így jól hangzik?

De ne feledjük, ezért cserébe lehajtod a fejed és kipréseled magadból a 3 gyereket. Elfogadod, hogy ilyen a rendszer. De ebbe nem megyek bele, ezek az opciók.

És mit akarunk venni?

A CSOK megszab elég sok dolgot, tehát 60m2 és 2 szoba a minimum, amivel körülbelül a lakások fele ki is esett. Mellette a többi szabályozást meg lehet nézni, itt nem szeretnék ebbe belemenni. A saját anyagi lehetőségeink 40m körüli plafont adnak ki, ami mellett berendezni is tudjuk a lakást. Innentől kezdve pedig a lokáció is adott: Csepel, Pesterzsébet, Kőbánya, esetleg Kispest. Mivel 10 évig ott kell laknunk, ezért nyilván úgy próbálunk tervezni, hogy a lehető legjobb környék legyen, ami ezek közül Kőbányát jelentené, mert Csepel és Pesterzsébet bizonyos részei eléggé, khm, kellemetlenek.

Szóval innen indulunk, így vágtunk bele a lakásvásárlásba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakasvetel.blog.hu/api/trackback/id/tr2717852609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása