Avagy hogyan néz ki az ingatlanpiac 2022-ben

Széljegyzet: hogyan vettük fel a hitelt?

2022/08/28. - írta: Danessz

Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű menet, de erre azért nem voltam felkészülve. Azt érdemes elöljáróban tudni rólam, hogy analitikus szemléletű vagyok, és minden problémát megpróbálok előre lemodellezni, hogy már azelőtt tudjam kezelni, hogy ez megtörténne.
És ilyen szempontból az egész banki ügyintézést annyira vágytam, mint mókus az erdőtüzet… hiszen a bank teljesen saját jogkörből, néha érthetetlen dolgokkal tudja szivatni érdekesebbé tenni az ügyletet.

Hogy jutottunk el oda, hogy nincs fűtés a fürdőszobában, meg akkor mennyi is a CSOK? Minden a tovább mögött!

Még az egész ingatlankörút előtt már jártunk bankban, és kértünk tájékoztatást, továbbá én is utánanéztem a bank weblapján, hogy mi merre hány méter. Ez még fontos lesz.

A bankban a legnagyobb meglepetésünkre azt mondták, hogy 3 gyerek is vállalható. Na, ez nem így lett, és lett is belőle baj. Ugyanis vállalni maximálisan 2 vállalható. Ez így kapásból 5m hitel ami átmegy piaciba (mostani kamatok mellett nem mindegy), és némi támogatás bukta (2,2 helyett 1,43m). De ebben az volt igazán érdekes, hogy a szerződésben volt ugyan egy kitétel, miszerint bárhogyan, de kifizetjük az ingatlant, de ezt végül nem fogadta el a bank, szerződésmódosítás kellett. Hadd ne mondjam, hogy nyár közepén, mindenki szabadságolása közben mennyire egyszerű összeszervezni 6 ember szabadidejét azért, hogy konkrétan 7 perc alatt (nem vicc, lemértem) aláírjuk az összeg elosztásának módosítását. Ez a köre a banknak 30 ezer forintomba, illetve pár ősz hajszálba került, mivel végül nem is egyszerre írtuk alá, feleségem nem tudta megoldani, hogy ott legyen, és végképp határidőn voltunk már. Erre a banktól várom a méltányossági alapon történő jóváírását, mivel szerencsére e-mailen is megvan az igazolás, hogy a bank mondta azt, hogy ez így jó lesz, de mégsem.

Viszont miért is voltunk határidőn? Mert nincs fűtés a fürdőben, vagy mifene. Amint írtam is korábbi posztban, a CSOK hitel feltételeként a lakásnak lakhatónak kell lennie. Ennek része az, hogy a fürdőszobában legyen fűtés. Éppen nyaralásról tartottunk haza, pont egy héttel az értékbecslés után. Hívtak a bankból: 2 baj is van. Az egyik igazából nem problémás, 38m-ra értékelték fel a lakást, viszont a nagyobb gond, hogy a CSOK hitelt nem tudják jóváhagyni, mert nincs fűtés. Abankos ügyintéző látta a képeket amiket ők csináltak, és azon nem látszott a fűtés. Jelzem, panel fürdőszobáról van szó, tehát ahhoz kifejezett tehetség kell, hogy úgy legyen lefotózva, hogy nem látszik rajta a fűtés. Szó szót követett, és itt nyert értelmet, hogy visszamentünk mérni és fotózni. Ugyanis a 91 képen szerencsére látszott, hogy ott a fűtés a fürdőben!

Ezt a képet el is küldtük a banknak, akik intézkedtek. Majd hétfőn keresett az értékbecslő cég, hogy ugyan nekik is küldjem már el a képet. Ez meg is történt, és utána kérték a módosítást. Ezzel nagyjából 2 hetet csúszott az egész ügylet.

Majd mivel ismét szabadságolások voltak, pont 2 hét -1 nappal hamarabb tudtunk menni végleges szerződésre a bankkal. Ami azért necces, mert 2 hét a bank saját magának adott határideje az utalásra. A poszt írásakor még a végleges szerződés előtt állunk, tehát jelenleg még azt sem tudjuk, hogy mikor fogjuk tudni kifizetni a lakást.

Az már csak mellékes, hogy az első kör előtt én már összeszedtem mindent, amire szükség lehet, de arra az volt a visszajelzés, hogy a fele nem is kell. De sebaj, én már összeszedtem, akkor eltesszük emléknek. Viszont aztán mégis kellett, tehát ha nem cselekszem proaktívan, akkor ismét csúszott volna az egész.

Viszont konstruktív lezárásként ezek a lépések vannak egy jelzáloghiteles/CSOK-os lakás vételekor:

  1. Adásvételi szerződés, pontos összegekkel. Elkészülte: kb 2 hét
  2. Banki előszerződés ahova a fél életed kitöltöd előre, a másik felét bent. Célszerű úgy menni, hogy az ügyvédnél hagyott adásvételi már járt földhivatalnál, ezt az ügyvéd intézi. Amíg ez nincs meg addig a bank nem tesz semmit. Elkészülte: kb 1 hét, de előre foglalj időpontot
  3. Értékbecslés. Ehhez alaprajzot, energetikát kell küldened, de alapvetően az eladó intézi a céggel. Elkészülte: kb 2 hét
  4. Végleges szerződés. Ennek az eleje az, hogy a bank jóváhagyja az ügyletet. Ez az értékbecsléstől számítva kb 1 hét. Utána 5 munkanap alatt elkészül a végleges szerződés. Ha ez megvan, egyeztettek időpontot, hogy mikor írjátok alá, és még aznap el is kell menni egy közjegyzőhöz. Ezen a napon meg kell kötni a lakásbiztosítást is.
  5. Ha ez megvan már csak várni kell, hogy a bank elutalja az összeget a számládra. Ezt MFL hitelnél ingyen tudod továbbutalni, CSOK esetén mondjuk pont nem.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakasvetel.blog.hu/api/trackback/id/tr3417904373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása